top of page

Denk lokaal, eet lokaal en wordt beter, lokaal

Ik wil aansluiten bij het bekende citaat van Hippocrates: “Let food be thy medicine, and medicine thy food”. Een aanvulling lijkt me wijs: “Let local food be thy medicine”. Maar tja, wat als je dan toch een kwaal hebt en al de lokale voeding van Vlaanderen lost het niet op? Dan heb ik zoiets van: “Let local plants be thy medicine” en in veel gevallen zijn deze geneeskrachtige planten dan ook met wat “know-how”, toe te voegen aan voeding.Ik kweek sommige planten zelf, zoals calendula, tijm, rozemarijn, citroenmelisse, munt, de gewone dingen en nog een handvol ander onmisbare exoten, maar het is een mega bonus dat veel van de planten die ik met regelmaat gebruik, spontaan overal groeien. Ik heb chance. Hier is een stukje afgezonderde natuur vrij van uitlaatgassen en industriële activiteit (met een snufje zout), waar ik planten vandaan kan halen. Hier en daar zijn er ook kwekers, vooral in Nederland, waar ik gedroogde planten koop.


Hoewel ik een redelijk arsenaal aan geneeskracht op eigen bodem kan vinden, zijn er sommige planten, meestal uit de Chinese Traditionele Geneeskunde, Ayurveda en ook vaak vanuit de Amazone, die ondertussen ingeburgerd zijn in de Westerse kruidengeneeskunde… onmisbaar in mijn praktijk zou ik nog een jaar geleden zeggen. Met een progressief vuriger gevoel van niet willen meedoen aan bijvoorbeeld de destructie van het regenwoud, ben ik ondertussen begonnen met de bestudering van lokale planten die minder gekend zijn voor hun geneeskracht.

De wetenschap is toch geweldig (met grote voorzichtigheid gezegd)! Veel planten, ongekend als geneeskrachtig (of soms al lang vergeten) worden nu vaker geanalyseerd, niet noodwendig voor hun medicinale kwaliteiten, maar wel om de inhoudsstoffen op een rij te zetten… voor mij is dit een beetje zoals de bijbel. Ik vind het ook erg inzichtgevend om in oude boeken te snuffelen zoals de "Cruijde Boeck" van Rembert Dodoens en Culpeper's Complete Herbal. Inspiratie genoeg, in mijn eeuwige zoektocht! Met die kennis die de wetenschap bieden, zijn de mogelijkheden oneindig, want daardoor kan ik planten veilig met elkaar mengen ter vervanging van de één of andere exotische plant. Ik ervaar dan ook immense vreugde als een patiënt terugkomt met een positieve ervaring van mijn soms redelijk authentieke brouwsels.Na jaren intense studie, waar ik was blootgesteld aan de ongelofelijke resem aan geneeskrachtige planten van over de hele wereld, sta ik uiteindelijk weer in versteldheid stil bij de ongeëvenaarde wijsheid van de natuur. We hebben hier, onder onze voeten, zo goed als alles wat handig en bruikbaar is voor de ziekten van de tijd.

Ik heb een citaat bedacht. “Denk lokaal, eet lokaal en wordt beter, lokaal.”


53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page