top of page

Planten zijn wat ze zijn. De smaak is wat het is.

Ja, wat moet ik zeggen. Soms zorgen de beste geneeskrachtige planten, voor een mindere smaakervaring. Hoewel ik bij iedere remedie smaak in acht neem, kan ik de realiteit niet ontsnappen… sommige mensen hebben het lastig. Ondertussen ben ik wel al getraind op tricks en tips, maar ik dacht zo bij mezelf, ah, blog… zo moet ik mezelf niet blijven herhalen, email achter email schrijven. Nu kunnen mensen zonder te vragen, zelf aan de slag gaan om de remedie dan toch binnen te spelen. Spelen, ja doen! En ongelooflijk, maar na een tijdje van spelen en doen gaan de remedies vlot binnen. De smaakpapillen kunnen getraind worden. Hoe cool is dat?!



Kruidenthee

Een thee als remedie gebruiken, kan verrassend anders zijn dan de vele gekende genotsthee ’s. Je kan er toevoegingen naar eigen goesting aan doen. Typische smaakverbeteraars zijn gember, munt, citroen en een beetje honing als het niet anders kan. Koud of warm is goed, maar kamertemperatuur is het beste, tenzij anders aangeduid. Nooit de thee laten koken bij opwarmen of in de microgolf opwarmen, want zo worden veel van de werkzame stoffen vernietigd.


Mijn favoriete manier om een thee die niet spreekt tot mijn smaakpapillen, binnen te krijgen, is de korte en krachtige weg. Ik giet zo weinig mogelijk water over de kruiden (net genoeg om ze onder te dompelen), in bijvoorbeeld een confituurpot, of in ieder geval iets met een deksel, laat het de hele nacht trekken. Goed schudden voordat je de kruiden door een zeef giet. Alle vocht eruit drukken. De thee is nu erg straf… bijna als een tinctuur. Dit straf spul kan je als een shot drinken, gevolgd door een glas water. Als je van warme thee houdt, kan je er kokend water aan toevoegen. Je kan het ook aan bruiswater of fruitsap toevoegen, of in de soep doen. Check it out >>>



Thee is ook een goede drager voor tincturen, siropen of zelfs poeders.


Volg altijd de instructies zorgvuldig. Voor een medicinale thee is de dosis veel hoger, normaal gezien rond de 3 tot 5 gram kruid per tas, of 9 tot 15g per pot voor 3 tassen.



Decoctie

Na het maken van de decoctie, hanteer je het zoals een thee zoals hierboven beschreven.

Harde wortels en bast laten hun werkzame stoffen moeizaam los, daarom is een hogere temperatuur nodig voor een goede extractie. Doe de aanbevolen hoeveelheid kruid + water bij elkaar. de mengeling op een laag vuurtje verwarmen tot het kookpunt en laat het voor een 20 à 30 minuten lichtjes koken met een deksel erop. Zet het vuur af en laat het volledig afkoelen. Doe door een zeef en gebruik zoals aanbevolen. Zoals bij kruidenthee is het best te drinken op kamertemperatuur en kan je daar dingen aan toevoegen… smaakverbeteraar of tincturen enz.

 

Tinctuur/ vloeibare plantenextract

Dit is een sterk geconcentreerd extract en kan zeer bitter of intens van smaak zijn. Alcohol als extractiemiddel en is een effectieve manier om actieve stoffen uit de planten te halen voor gebruik ter bevordering van de gezondheid. Ik gebruik neutrale granenalcohol en afhangend van de plantenstoffen, wordt er heel nauwgezet omgegaan met alcoholsterkte en extractiemethoden. Zo worden de werkzame stoffen in bijvoorbeeld gember, enkel bij 90% alcohol geëxtraheerd tegenover bijvoorbeeld zoethout die stoffen begint los te laten aan 25%. Het is dus niet moeilijk te begrijpen dat sommige kruiden bijvoorbeeld gember als thee, weinig geneeskracht heeft en we daarom soms heel moeilijk alternatieve vinden voor een alcoholische extractie.


Ander extractiemiddelen zijn glycerine of azijn, maar deze zijn niet zo werkzaam als een alcoholextract en wordt meestal gebruikt voor kinderen of mensen die om de één of andere reden geen alcohol willen of kunnen innemen.


Plantenextracten kunnen voor wat smaak-uitdagingen zorgen en het is soms wat zoeken of simpelweg gewoon worden. De snelste methode mijns inziens is om deze met een beetje water te mengen en doen alsof het een “shot” is. Of voeg heet (niet kokende) water toe aan de tinctuur en laat afkoelen tot een drinkbare temperatuur. Zo verdampt de alcohol indien het een probleem zou zijn. Een tinctuur gemengd met bruiswater, met wat peperbolletjes of jeneverbessen of een paar pepermuntblaadjes, kan een smakelijk “drankje” zijn. Of voeg toe aan een niet kokende, bij voorkeur, afgekoelde kruidenthee. Probeer het een keer in ’n smoothie met blauwe bessen, verse gember en een beetje honing, of in een kom (niet kokende) soep…



Tincturen of andere extracten moeten streng volgens voorschrijft gebruikt worden. Het is dosisafhankelijk, met andere woorden, een lagere dosis zou weinig opbrengen, een te hoge dosis kan zelfs gevaarlijk zijn. Dosissen zijn strikt bepaald. Soms is het moeilijk om de dosis vanaf het begin correct te bepalen in het geval van glycerine-, azijn of ander extracten en komt er een mate van experimenteren aan te pas. In dat geval, kan het dus even duren voordat een werkzame dosis wordt gevonden.


Kruidenpoeder

De therapeutische werking van sommige kruiden is veel beter wanneer ingenomen als poeder. Vooral kruiden die te maken hebben met de slijmvliezen zijn effectief, doordat er direct contact is. Een goed voorbeeld is kaasjeskruid of iep. Soms kunnen of willen mensen geen alcohol innemen, in welk geval een poeder dan wel effectief kan zijn, vooral wanneer het gaat om een plant die weinig opbrengt als thee. 



Poeder droog in de mond proberen te slikken met water werkt niet – eigen ondervinding! Hoe dan wel? Meng de aanbevolen hoeveelheid poeder met een heel klein beetje water om een pasta te vormen. Dan meer water toevoegen, snel mengen en drinken. Of meng het poeder met een beetje kokosolie of honing en eet met een lepel. Dit noem ik een likkepot, vanuit mijn kindertijd. Of voeg toe aan een stoofpot of soep. Of maak dadelballetjes!



Creatief zijn is de boodschap. Geniet van de uitdaging, maar geniet vooral van het resultaat!

 

89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Vlasland

bottom of page