top of page
Foto van schrijverIrma du Preez

Vitamine D

Het is nogal iets geworden, de vitamine D verhaal. Je bloedtest kwam terug en je krijg te horen dat het te laag is, lap! Volgende stap, naar de apotheek. Nog snel insmeren voor je op je fiets springt. Vitamine D verkoopt als snoepjes, terwijl zonnecrème het even goed doet. Wezens van de zon, ja ik en jij, zit met tekorten terwijl het gratis in aanbod is? Wat is hier nu eigenlijk aan de hand?


De zon is gevaarlijk – zo wordt het aan ons verkocht, maar neen, het is hoe je daarmee omgaat. Te veel zon verhoogd inderdaad het risico op huidkanker. Te weinig zon keldert je vitamine D en word je vatbaarder voor allerlei kwalen. Zo, zonder al te veel verdere uitleg – we hebben zon nodig. Een beetje maar, maar zonder twijfel, ik herhaal, we hebben het nodig. En we voelen ons er ook gewoon vrolijker door!


Maar wat als…

Het winter is

Of een grijze, druilerige zomer,

Of jouw office job je weerhoudt van direct contact met de zon

Of je bent ‘allergisch’ aan de zon (ja, dit bestaat zeker en vast ook)

Awel, dan hebben supplementen zeker een plaats, maar voeding kan eveneens goed bijdragen! Regelmatig genieten van vette vis, orgaanvlees, eieren of kaas, alsook paddenstoelen kunnen al een groot verschil maken.


Maar wacht, vitamine D2 en D3, is er een verschil?


Vit D3 (cholecalciferol) is eigen aan ons lichaam. Het wordt door ons lichaam aangemaakt (ook door dieren en vissen). Vitamine D2 (ergocalciferol) wordt in paddenstoelen aangemaakt. Allebei kunnen een rol spelen in onze gezondheid, maar vitamine D3 blijkt de efficiëntere vorm te zijn.


Waarom hebben we vitamine D nodig?

  • ·         Bevordert calcium absorptie in de darmen (wat in één klap ook de belangrijkheid van gezonde darmen benadrukt !!). Zonder genoeg vitamine D, worden de botten, dun, broos of misvormd. Het vormt een team met vitamine K2, die keert dat calcium zich niet gaat afzetten in de bloedvaten door het te transporteren tot in de botten.

  • ·         Door een tekort gaan de spieren onvrijwillig samentrekken en leiden tot krampen en spasmen.

  • ·         Voor prikkeloverdracht, van en na de hersenen is onder andere vitamine D nodig

  • ·         Bevordert de werking van het immuunsysteem, voor het aanvechten van microben en bij het verminderen van ontstekingen, hantering van ontspoorde of beschadigde cellen.

  • ·         Speelt een gedeeltelijke rol in kankerbestrijding (celproliferatie, differentiatie en apoptose). Moeilijk te begrijpen, want de zon veroorzaakt nu juist kanker. Het toont weer aan hoe ontzettend belangrijk evenwicht is.

  • ·         Betrokken bij bloeddrukregulering en helpt de bloedvaten in stand te houden.

Het is duidelijk dat we zonder dit D-goedje wel wat gezondheidsproblemen gaan vergaren.


Maar te veel is dan ook weer niet goed. Goed lezen: vitamine D in hoge dosissen is toxisch. Het kan leiden tot hartritmestoornissen, spierzwakte, vermoeidheid, constipatie, calciumafzetting in zachte weefsels, nierstenen en meer… Het gebeurt echter niet wanneer je vitamine D verwerft door blootstelling aan zonlicht. Zo, goed opletten met inname van supplementen is de boodschap.


Wat is de aanbevolen dosis?

Uiteraard gaat een bloedtest een goeie aanduiding zijn van of het nodig is of niet, en hoeveel. Daar zal je huisarts je mee helpen. Als je echter met gezond verstand een dosis vitamine D wilt innemen, omdat je weet dat je te weinig in contact komt met direct zonlicht, dan zijn er richtlijnen te vinden, maar het is altijd beter om je te laten begeleiden door een gezondheidsprofessional.


Let op dat mensen met een lichte huidskleur minder vitamine D nodig hebben dan mensen met een donkerder huid. Vrouwen met een hoofddoek lopen een groter risico om een tekort op te lopen en oudere mensen en personen met een malabsorptie probleem hebben over het algemeen meer vitamine D nodig. Vrouwen in hun menopauze mogen er ook maar een punt van maken om voor adequate vitamine D inname te zorgen.


En net voor de volledigheid, vitamine D is vetoplosbaar. Als je een supplement gaat kopen en je hebt een poedercapsule in handen, laat het maar. Neem altijd een olie-gelule of een olie (zalmolie bijv.). Zo verbeter je de opname.


Nog dit, zonlicht door een glasraam… werkt niet. Blote buik, zachte deeltjes van je lichaam zoals in de plooi van je armen of achterkant van knieën, richt het naar de zomerzon voor enkele minuten, alle dagen. Vitamine D wordt in de huid gevormd en opgeslagen in het vetweefsel als reserve voor toekomstig gebruik.


En nu maar duimen voor een zonniger zomer!



27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page