top of page
IMG_1150_edited.jpg
IMG_1739.JPG

Er zijn verschillende vormen van kruidengeneeskunde. Waar situeer ik me in dit verhaal?

Ik beoefen de moderne versie van de Traditionele Westerse Kruidengeneeskunde. Simpelweg om te zeggen dat de genezende kwaliteiten van onze Westerse kruiden, al duizenden jaren gebruikt worden en in de meeste gevallen bevestigd zijn door de wetenschap. Vanuit mijn opleiding als Medical Herbalist heb ik een grondige medische kennis, met planten  als behandelingsvorm. Deze vorm van kruidengeneeskunde heeft een zeer lange geschiedenis in Engeland, maar is weinig bekend in België. Het is een vierjarige opleiding gelijkwaardig aan een bachelor of Science (B.Sc), met 500 uur klinische training onder supervisie. Deze heb ik in privéklinieken en ziekenhuizen in Engeland, Ierland en Canada gedaan. Ik ben geregistreerd als praktiserend lid van NIMH.

Wie zal er baat bij hebben?

 

Er bestaan ontzettend veel mogelijkheden binnen de kruidengeneeskunde. Het is voor iedereen, van baby tot de ouderling. Bij minder ernstige klachten en kwaaltjes, auto-immuunziekten, maar ook bij chronische of ernstige condities kunnen kruiden in combinatie met voeding, beweging enz. een mooie bijdrage leveren tot de gezondheid. Waar genezing niet mogelijk is, kan ondersteuning wel een groot verschil maken in levenskwaliteit.

Veel gehoorde klachten waarbij kruiden goed kunnen helpen:

 • Vermoeidheid, futloosheid en slapeloosheid

 • Licht tot matige depressie, angsten en rusteloosheid

 • Spijsverteringsklachten

 • Allergische aandoeningen zoals hooikoorts

 • Huidaandoeningen zoals eczeem of acnee

 • Vrouwenklachten zoals de overgang, problemen met menstruatie of PMS

 • Reumatische aandoeningen

 • Bloedsomloopstoornissen

 • Inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en Crohn

 • IBS / prikkelbare darm syndroom

 • Schildklierproblemen en klachten die hieruit voortvloeien.

 • en meer...

Kan ik kruiden combineren met ander medicatie?

 

Het valt zeker te combineren met reguliere geneesmiddelen, supplementen en/of ander vormen van therapie, maar uw arts blijft altijd de 1e schakel in de ketting. Het is een collaboratieve integratieve vorm van behandeling. Dit wil zeggen dat samenwerking met ander gezondheidsprofessionals goed mogelijk is. De medicatie die je neemt wordt onder de loep genomen om ervoor te zorgen dat er geen interacties met de kruidenmiddelen zouden ontstaan. Veiligheid 1st. Er wordt gezocht naar manieren om de verschillende middelen of therapieën synergetisch te laten samenwerken om je beterschap of welzijn te bewerkstelligen.

WAT ZIJN DE KOSTEN?

 

 • 1ste consultatie / intake - €90,00

 • Opvolgconsultatie - €15,00 per 15 minuten.

 • Online of telefonische consultatie - €15,00 per 15 minuten.

Kruiden worden apart berekend.

Kruidenpreparaten

 

Deze kunnen in de vorm van verse, gedroogde of verwerkte planten zijn. Capsules gevuld met plantenpoeders, thee en alcoholische extracten worden vaak bij volwassenen gebruikt. Voor kinderen en mensen die gevoelig zijn aan alcohol, worden glycerine- of appelazijn extracten, of honing elixers gebruikt. Zetpillen of inhalatie zijn ook efficiënte manieren van toediening. Voor sommige condities zijn er topische middelen in de vorm van sprays, olie, crème of zalf. Ook kunnen zitbaden en kompressen heel handig zijn.

IMG_1737.JPG

Doorgronde kennis in het genezen met planten maar ook op het gebied van diagnostische procedures, lichamelijk onderzoek, farmacodynamiek, farmacokinetiek en het interpreteren van bloed-, urine- en stoelgangtesten. Ik begrijp ziekteprocessen, de werking van de reguliere geneesmiddelen en wat ze kunnen betekenen voor een bepaald ziektebeeld (en wat niet). Op basis van een medische voorgeschiedenis en andere relevante informatie (bijvoorbeeld bloed- of urine testen) kan ik een realistisch gezondheidsbeoordeling maken, waardoor ik kruiden op een zeer gerichte, en veilige manier kan voorschrijven, zelfs in combinatie met andere geneesmiddelen. Ook ken ik de medische gevaartekens of zogenaamde “red flags”, waarbij ik de patiënt zal doorverwijzen naar een geschikte gezondheidsprofessional.

Voeding, een complex onderwerp. We worden gebombardeerd met zoveel tegenstrijdige informatie, dat het vaak moeilijk is om zeker te weten wat als een gezond voedingspatroon kan beschouwd worden. Vetrekkende vanuit de basisbeginselen van gezonde voeding, ga ik proberen te achterhalen hoe je voedingspatroon potentieel bijdraagt tot je conditie. Ik support een dieet rijk aan macro- en micronutriënten en ga eerder voedingcorrecties proberen te maken, dan supplementen aan te bevelen. Supplementen worden wel overwogen als er zware tekorten zijn. Oude eetpatronen en gewoontes doorbreken is moeilijk, maar door een systematische aanpak wordt het al een pak meer doenbaar. Uiteraard volg ik je op, stuur en motiveer waar nodig, maar het toepassen van het voedingsadvies ligt altijd bij de patiënt. Ik ben uiteraard geen diëtiste ondanks 3 jaar voedingkunde op universitaire niveau. Als ik merk dat mijn vaardigheden tekort schieten, verwijs ik je graag door naar een toffe collega.

Waarom kiezen voor een "Medical Herbalist"?

Professionele communicatie naar artsen en ander gezondheidsprofessionals. In België is het bijna een taboe om aan je arts te zeggen dat je kruiden gebruikt, terwijl ik van mijn Britse collega’s heb geleerd dat openheid enkel voordelen inhouden voor het welzijn van de patiënt. Veiligheid en interacties tussen medicatie en kruiden is maar één aspect. Kruiden kunnen dikwijls problemen oplossen of minstens ondersteunen waar de reguliere geneeskunde onvoldoende in slaagt, en andersom is dit natuurlijk ook waar. Vandaar dat er een mooie samenwerking mogelijk is tussen de verschillende gezondheidsprofessionals, om het welzijn van de patiënt te optimaliseren.

Het onderhouden van een propere en veilige kruidenapotheek, met aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid. De kruiden die ik in mijn praktijk gebruik zijn van de hoogste kwaliteit. Liefst gebruik ik Europees gegroeide en verwerkte kruiden. Soms moet ik echter gedwongen vanuit verdere oorden bestellen en hiervoor gebruik ik een gespecialiseerd bedrijf die biologische producten van bijzonder hoog gehalte produceren. Ik gebruik grotendeels herbruikbare glazen verpakkingen voor tincturen, crèmes en zalven en papier voor gedroogde kruiden en poeders. Helemaal ben ik er nog niet in mijn deel om de afvalberg te verminderen, maar ik ga er bewust mee om en moedig mijn patiënten aan om bijvoorbeeld hun tinctuurflesjes of zalfpotjes mee te brengen voor een “refill”.

bottom of page