Case study
Vrouw, 39 jaar oud, presenteerde met chronische hoofd-, nek- en schouderpijn. Ook ervaart ze pijn in haar lage rug, aan de rechterkant voornamelijk. Uitstraling naar het linkerbeen en een druk op het schaambeen. Ze vertelde dat zij voltijds achter een computer zit en dat haar werkomgeving stresserend is. Onlangs kreeg ze de diagnose van prikkelbare darm, nadat zij een lange periode geconstipeerd was en altijd een opgeblazen, overvol gevoel had na het eten.
Ze kwam oorspronkelijk voor BSR, hopende dat haar lichaamspijnen zou verminderen. Nek- en schouders waren zichtbaar beter na 3 sessies BSR. Ook is de druk op het schaambeen weg.
Tijdens gesprekken met Karel leerde ze om milder te zijn voor zichzelf en zo minder heftig te reageren op de situaties bij haar werk.
De lage rugpijn verbeterd maar gaat niet weg, en hoofdpijn werd alleen maar erger. Karel verwijst haar naar mij. Bij klinische onderzoek werd het snel duidelijk dat haar buik gezwollen is en dat de colon aan de rechterkant sensitief is bij palpatie, waardoor het vermoeden ontstond dat de lage rugpijn iets te maken had met de darm eerder dan de rug en dat de frontale hoofdpijn ook eerder gerelateerd was aan de spijsvertering. Haar bloeddruk was 140/80.
Behandelingsstrategie
Ondersteuning van epitheelweefsel en slijmvliezen
Verbeteren van voedselvertering/ aanmaak van gal / leverwerking
Ontspanning van de darmen, de bloedvaten en de spieren
Bloedzuiverende en antimicrobiële kruiden
Supplementen
Probiotica
Visolie
Haar dieet rijk aan suikers en koolhydraten, laag aan kwaliteit proteïnen, is nog in een aanpassingsfase. De klem lig vooral op kleur en variatie. De normale boterham met confituur als ontbijt maakt plaats voor suikervrije, zelfgemaakte muesli of een gekookt ei en avocado of havermout met fruit en nootjes. De smos voor middageten werd vervangen met zelfgemaakte soep die ze in een thermos meenam naar het werk – ondertussen zijn haar collega’s er ook door geïnspireerd! Het avondeten werd “kleurvoller”, met minstens 4 verschillende groenten op het bord, bruine rijst, gierst of volkorenpasta. Zij eet weinig vlees (2 x per week), maar let erop om vlees van goeie kwaliteit te eten, en minstens één x per week vette vis in te nemen. Voor de rest gebruikt ze veel linzen en kikkererwten. Als tussendoortjes neemt ze fruit mee naar het werk. Zij probeert ook minstens 1 liter zuiver water te drinken (voorheen geen water en minstens 1 x per dag frisdrank).
We zijn nu ongeveer 6 maanden later. Voor haar nek en schouders komt zij om de 6 weken voor “onderhoud”. De grootste aanpassing ligt aan haar eten. Hier hapert het soms nog, maar doordat zij direct geconstipeerd raakt als ze niet let op haar eten, is de link tussen haar probleem en voeding dus heel duidelijk en dient het ook als motivering om vol te houden met de voorgestelde veranderingen. De pijn in haar onderrug is verdwenen en hoofdpijn kan ze nog hebben, maar het is fel verminderd. Bloeddruk is nu een constante 120/70. Zij voel zich veel beter.
コメント