top of page

Integratief / collaboratief werken. Wat betekent het?

Bijgewerkt op: 10 jan.

Door deze "case study" is de samenwerking met een arts/ specialist goed aan te duiden. Het toont hoe de Medical Herbalist, in combinatie met de reguliere geneeskunde, kan bijdragen tot de algemene gezondheid van de patiënt, door op het vlak van voeding en levensstijl te werken aan bewustmaking, maar ook door de neveneffecten van soms zware medicatie op te vangen en te verzachten.


Een 31-jarige man presenteerde zich met chronische lichte hoofdpijn, pijn in zijn knieën en een algemeen gevoel van moeheid, lusteloosheid en prikkelbaarheid. Om dat gevoel tegen te gaan drinkt hij veel Cola en Red Bull. Hij heeft astma en gebruikt daar regelmatig een cortisone bevattende inhalator voor. Hij is een zware roker. Tijdens het intakegesprek kwam aan het licht dat hij “iets had aan zijn nieren” als baby, maar dat hij niet echt wist wat. Het bleek dan ook dat hij meer dan normaal naar het toilet moest, meestal met hoogdringendheid. De urine werd beschreven als bruin en troebel.


Bij klinisch onderzoek werd gevonden: vochtophoping aan de voeten en kniegewrichten en ascites (buikvocht). De bloeddruk schommelde tussen 150/90 en 180/90. Een urine dipstick test toonde zowel bloed als glucose. Hij werd met dringendheid naar zijn huisarts doorverwezen, die de bloed en glucose in de urine bevestigd, en hem daarna naar een nefroloog doorverwees. Hij kreeg de diagnose IgA nefropathie, een (vermoedelijk) auto-immuunziekte, wat tot onomkeerbare schade aan de nieren en andere organen kan leiden. Hij bevindt zich ook in een staat van prediabetes.Integratief / collaboratief werken. Wat betekent het? Case study 31-jarige man.


Behandelingsstrategie

Vanuit mijn positie, naast de specialist kon ik door middel van zorgvuldig gekozen planten, de situatie ondersteunen door de neveneffecten van cortisone te bufferen en op weefselvlak, de aders ondersteunen en overmatige bindweefselvorming binnen de nieren tegen te gaan, vochtophoping te beperken en bij te dragen tot een beter bloedsuikerregulatie.

We werkten ook aan gezondere voeding en meer beweging. Voor te stoppen met roken is hij doorverwezen naar een tabakoloog.Integratief / collaboratief werken. Wat betekent het? Case study 31-jarige man.


6 maand later

Hij neemt steeds cortisone en bloeddrukmedicatie. Op klinisch gebied is er steeds bloed in de urine, maar veel minder. De dringendheid is er niet meer. De bloeddruk is een gemiddelde 140/80. Hij voelt zich over het algemeen beter, met terug meer fut en goesting om dingen te doen. De pijn in zijn knieën is veel verbeterd en de hoofdpijn is in intensiteit en frequentie veel minder. Voeding blijft een pijnpunt maar er zijn kleine maar zichtbare verschillen ondertussen. Hij drinkt bijv. geen Red Bull meer, veel minder frisdrank en meer zuiver water. Zij bloedsuikerwaardes en LDL cholesterol is licht gedaald. Hij speelt wekelijks voetbal. Door zijn partner erbij te betrekken, krijgt hij gezondere voeding in zijn brooddoos mee naar het werk. Hij is op dit moment niet klaar om te stoppen met roken. Astma is onveranderd.


In zijn geheel bekeken, is er nog een lange weg af te leggen, maar het bewustzijn is er zeker, en de kleine progressieve verschillen zijn voor het team, maar ook voor hem een positieve ervaring.


 

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page